Самолетни билети

Самолетни билети

Туристическите застраховки са начин да пътуваме умно

Туристическите застраховкиГотвейки се за ваканция с нетърпение планираме хотелски резервации, места, които ще посетим, багаж, който ще вземем със себе си. Покрай вълненията за очакваните приятните емоции често забравяме, че съществуват известни рискове и е важно да сме добре подготвени за тях. За съжаление неприятните случки като: загуба, кражба или повреда на багаж, пътни инциденти, внезапни заболявания и контузии не излизат в отпуск. Една скромна сума от около 10 евро за туристическа застраховка може да спести много главоболия.

Има разлика при застраховане у нас и в чужбина

В повечето случаи, когато се сключва договор с турооператор за ползване на услуги, в пакетната цена влиза и застраховка, която гарантира покриването на щети при инциденти. Но ако сте така да се каже „фрии ленсъри” и сами организирате своето пътуване от А до Я, е добре да включите застраховката към необходимите разходи. Застрахователните компании наричат продукта си за пътуване извън страната „Помощ при пътуване”, а този с обхват в България „Туристическа застраховка”. Предимствата на тези застраховки е, че могат да бъдат персонализирани. Това означава, че имате възможност да изберете различни нива на покритие, като се съобразите с личния си бюджет.

Териториалният обхват на застраховките за пътуване в чужбина се дели обикновено на два региона. Първият включва Европа, Близкият изток и Северна Африка, а вторият всички останали държави в света. Застраховката може да включва или не т. нар. асистанс. Предимствата на застрахователния асистанс са, че разходите за лечение се заплащат директно от компанията на здравното заведение. Предоставя се медицинска помощ при внезапно заболяване или злополука зад граница. Има осигурена 24 часова безплатна телефонна линия във всяка точка на света.

Туристическата застраховка не е константно понятие

Като здравноосигурен гражданин на Европейския съюз, имате право при злополука да ползвате своите права в рамките на общността. Но страните от ЕС могат да определят собствени правила относно обезщетенията и предлаганите здравни услуги. Това означава, че ако в България ползвате един здравноосигурителен пакет, то същият във Великобритания или Италия може да включва съвсем различни услуги. Затова сключването на туристическа застраховка е плюс при вашето пътуване, който ви гарантира определено ниво на защита и компенсации.

За специални случаи има и специални видове застрахователни продукти. Такъв е ски застраховка, пригодена за любителите на спорта. Тя може да покрие дори разходи за издирване и спасяване в планината и повреда на екипировка. Друга полезна опция е застраховка при анулиране, която е особено подходяща, ако сте планирали скъпо пътуване. Както се казва, всичко се случва и някое неочаквано събитие може да провали вашата мечтана екскурзия. В такъв случай е огромно облекчение да знаете, че вложените средства няма да бъдат безвъзвратно изгубени.

Застрахователната премия се определя от различни критерии: какъв пакет е избрал клиента, за какъв срок е направена застраховката, на каква възраст е лицето, целта на пътуването (дали е бизнес, почивка, посещение на роднина и др.), както и държавата, която ще се посети. Независимо дали отивате на екзотично пътешествие на о-в Мавриций или в съседна Сърбия, е полезно да помислите за вашата безопасност. Туристическата застраховка е най-лесният начин да се подсигурите.

Публикувано в: Пътуване, Туристическа Застраховка

Маркирани като: , , , , , , , ,

Comments are closed.