Самолетни билети

Самолетни билети

Великият път на коприната

АзияСпоред една мъдра мисъл: „Пътуването е единственото нещо, за което даваш пари, но те прави по-богат.” Следователно колкото по-далеч отиваш и повече места посещаваш, толкова по-заможен си. Затова представяме на вашето внимание един от най-дългите и екзотични маршрути, останал известен в световната история като Пътят на коприната.

Това е древен търговски път, свързващ чрез няколко разклонения по суша и море Китай и Средиземноморието. Тъй като дълго време Китай е бил единственият производител на коприна, а в Европа тази стока много се е ценяла, е било необходимо стотици пътешественици да предприемат това няколко месечно приключение. Самото название „път на коприната” е дадено от немския географ Фердинанд фон Рихтхофен. Маршрутът е бил използван първо от представители на китайската династия Хан през 140 г. пр. н. е. до 1453 г. сл. н. е., когато Османската империя умишлено възпрепятства търговията на коприна.

До Ориента вече се стига лесно

Ако преди столетия не е било сигурно, дали търговците ще се завърнат успешно от родината на коприната, то днес спокойно можете да използвате услугите на Turkish Airlines или Bulgaria Air, за да преминете през същите забележителни места. Тръгвайки от необятния Китай, преминавайки през Централна Азия, стигайки до Балканите и насочвайки се към европейския и африканския бряг на Средиземноморието, пътят на коприната има много разклонения, които бележат редица градове и местности в Турция, Ливан, Сирия, Ирак, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Казахстан, Афганистан, Пакистан, Индия, Бангладеш.

Централна Азия разкрива неподозирани забележителности

Най-популярните дестинации по пътя на коприната са космополитните Истанбул и Пекин. Но има и други места, които биха ви изненадали приятно. С полет от летище Истанбул, което е основна разпределителна точка към страните от Централна Азия, може да пристигнете в столицата на Туркменистан, от където да стартирате своето копринено приключение. В близост до Ашхабад се намира военната крепост Ниса, датираща от 3 в. пр. н. е. и подземно минерално езеро. В съседен Узбекистан и в близост до столицата Ташкент се намира Кокант или „градът на ветровете”. Той е възникнал през 10 в., но е многократно унищожаван от различни нашественици, след което отново построяван. В резултат на това, днес може да се види интересна архитектурна комбинация. Друг древен узбекистански град е Бухара, който е формиран преди 2500 г. Там се намира уникалният по рода си музей на водата и чешма, от която се смята, че е пил библейският пророк Йов. Град Самарканд е една от ключовите спирки на маршрута. По време на Тимуридската империя (14 век) е един от най-богатите центрове на Средна Азия. От тогава са запазени паметници, сгради и прочутият пясъчен площад.

В Казахстан бившата столица Алмати посреща гостите си със 125 фонтана. Дванадесет от тях образуват т.нар. Ориенталски календар, съставен от скулптури на животни. Те изобразяват казахстанският дванадесетгодишен животински цикъл, който е подобен на китайския. Още една интересна спирка е Ходжент в Таджикистан. Градът е основан от Александър Велики през 329 г. пр. н. е., но се споменава за пръв път от Аристотел. Той е дом на един от най-големите закрити пазари в Централна Азия и е известен с майсторството на своите бижутери.

Очарованието на Ориента и съвремието се срещат в изброените дестинации, напомняйки за величието на отдавна изчезнали империи, владетели и техния културен принос за света. Изборът на подобно пътешествие обещава един нетрадиционен микс от нови преживявания, вкусове и гледки, който ще ви зареди положетелно.

Публикувано в: Пътуване

Маркирани като: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.